KOFFIETRAININGEN
We bieden verschillende modules koffieproeftrainingen (cupping) voor iedereen in de koffiesector:
-
module 1: groene koffie & cupping intro,
-
module 2: cupping & SCA scores,
-
module 3: training op maat.
Onze trainingen zijn een unieke combinatie van praktijk en theorie. Grondige cupping-oefeningen worden gelinkt aan inzichten in de koffiesector. Denk aan verwerkingstechnieken, marktcontext, prijs-kwaliteitverhoudingen …
We hanteren daarbij een representatief en boeiend aanbod van koffies, alle kwaliteiten, verwerkingsmethodes, origines.
De trainers hebben een met uitgebreide cupping-ervaring, grondige markt- en productkennis en jarenlange ervaring in de koffiesector en productielanden.
MODULE 1: GROENE KOFFIE & CUPPING INTRO
Focus
Introductie in koffie-cuppen, leren onderscheiden en benoemen van verschillende smaakeigenschappen, gelinkt aan productie en marktcontext.
Voor wie?
Starters in de koffiesector, barista’s, branders, traders, liefhebbers/geïnteresseerden
Methode
Korte theoretische inleidingen rond verwerkingstechnieken, prijzen en marktcontext, in combinatie met verschillende, boeiende proef-oefeningen.
Praktisch
-
CoffeeLab Independent, Striemenbergstraat 13A, 9040 Gent, België.
-
390 EUR/persoon excl. BTW.
-
2x halve dag (4u).
-
Training gaat door vanaf 4 deelnemers.
MODULE 2: CUPPING & SCA* SCORES
Focus
Cuppen en scoren volgens SCA*/CQI** puntensysteem, gelinkt aan marktinzichten. Goede basis voor een SCA Q-grader examen.
Voor wie?
Starters in de koffiesector, cuppers, barista’s, branders, traders.
Methode
Korte stukken uitleg over productkennis en marktcontext worden geïllustreerd door intensieve proeftafels met opbouwende moeilijkheidsgraad, die steeds gescoord worden volgens SCA systeem.
Praktisch
-
CoffeeLab Independent, Striemenbergstraat 13A, 9040 Gent, België.
-
410 EUR/persoon excl. BTW.
-
2x halve dag (4u).
-
Training gaat door vanaf 4 deelnemers.
NIEUWE DATA: 14 & 15 mei 2024 (2x NM)
*SCA = Specialty Coffee Association
**CQI = Coffee Quality Institute
MODULE 3: TRAINING OP MAAT, IN LANDEN VAN ORIGINE
Focus
Cupping-opleiding gelinkt aan marktcontext, om eigen koffies te leren positioneren en actief te linken aan realistisch marketingplan.
Voor wie?
Groep van producenten of coöperaties.
Methode
Korte stukken theoretische uitleg rond productie en prijs-kwaliteitsverhoudingen worden geïllustreerd door boeiende proeftafels, en steeds gelinkt aan regio specifieke marktcontext en productiepotentieel.
Praktisch
-
In landen van origine.
-
Training kan in het Frans of Engels gegeven worden.
-
Aantal deelnemers en prijzen op aanvraag.
REFERENTIES
“Wat proef je, wat ruik je, hoe worden smaak en aroma door de herkomst beïnvloed, wat is het smaakverschil tussen semi-washed en washed arabica, wat bepaalt de score van een koffie... CoffeeLab Independent maakt je op ongedwongen manier wegwijs in de 'coffee chemistry'. Aanrader!”
Elisabeth, Oxfam Fair Trade
“De cupping training bij CoffeeLab Independent ging zo veel verder en dieper dan cuppen en scoren alleen: nieuwe inzichten in productie, in de trends in de markt enz."
Pieter Claes, Madmum
"Your training was such an eye opener for us as producer cooperative. The insights in the coffee sector help us to take the right decisions here."
John Nuwagaba, Ankole Coffee Producers Cooperative Union, Oeganda